ORDU ilinin ÜNYE ilçesine bağlı eski adı ZEMBEK olan köyün şimdiki adı AYDINTEPE'dir.
TARİH
Köyümüzünu tarihi hakkında kesin bir bilgi ve belgeye henüz ulaşılmamıştır, ancak köyümüzün Osmanlı İmparatorluğu döneminde bir yerleşim yeri olduğu bilinmektedir. Köyümüzün eski adı Zembek’tir. Osmanlı dönemi arşiv ve kayıtlarında Zembek köyü adı geçmektedir. Yapılan bazı araştırmalardan alınan bilgilere göre Zembek adının bir Türk boyu adı olduğu anlaşılmaktadır. Bu konu da bilimsel bir veriye henüz ulaşılamamıştır. Günümüzde de köyümüz yaygın olarak Zembek adı ile tanınmaktadır. Köyün adı 1970 yılından sonra Aydıntepe Köyü olarak değiştirilmiştir. Eski Zembek köyü (Ağca kese, Hacıbel, Koçeviyanı, Zara, Saklı, Aşağı Zembek, Yukarı Zembek ve Sanioğlu) mahallelerinden oluşmaktadır. Daha Sonra Zembek Köyü, Ataköy ve Aydıntepe Olmak Üzere İki köye ayrılmıştır.
Aydıntepe Köyü 5 mahalleden oluşmaktadır bunlar:"Ağcakese, Hacıbel, Zara, Koçeviyanı, Dıraklı'dır".Bunların dışında Köyün merkez mahallesi olan Ağcakese sınırları içerisinde köylülerin isimlendirdiği bölgeler vardır bunlar:" yardibi, aşağı mahalle, yukarıki mahalle, karaçalı mevkii, derin boğazı, mezarlık kulağı, meşelik mahallesi, kevreklik………".Hacıbel mahallesi sınırları içersinde köylülerin isimlendirdiği bölgeler:" dolaman, ovaz deresi, timel tepesi, köreli, çamurluk…………". Ağcakese mahallesi ismini ağaç kesen veya ağacı kesen, Ağaca kese (kısa yoldan) gitmek, ağaca veya ormana kestirmeden gitmek şeklinde aldığı düşünülmektedir. Zara mahallesi, ismini burada yatan evliya dan almaktadır, eskiden Sivas'ın Zara ilçesinden gelen bu zat burada vefat etmiş ve buranın ismi Zara olarak kalmıştır. Hacıbel mahallesinin adının hacı isimli bir kişiden aldığı düşünülmektedir. Hacıbel halk arasında hacbel olarak benimsenmiştir. Koçeviyanı mahallesinin adı burada bulunan bir hanenin lakabından günümüzde KOÇ soyadı ile anılan haneden almıştır.
JEOPOLİTİK KONUM
Köyümüz 41,0833333 enleminde 37,1666667 boylamındadır. Ordu iline 100 km, Ünye ilçesine 15 kilometre, Çaybaşı ilçesine 12 kilometre, Denize 4 kilometre uzaklıktadır. Ünye’nin Yüzölçümü ve nüfus olarak en büyük köyüdür. Köyümüzün Komşu köyleri:"Sofutepesi, Ataköy, Söylemez, Karlıtepe, Çılar, Akçay, Killik'tir".
Köyümüzün Tam ortasından geçen Ünye Çaybaşı Devlet Yolu, ayrıca Akçay ırmağı paralelinde geçen İkizce yoluda köye büyük önem kazandırır. Şu anda projesi devam eden Ünye Tokat Çok şeritli yolununda buradan geçmesi planlanmaktadır. Köyümüz Karadeniz iklimi etkisindedir. Yazları sıcak ve nemli geçmekte, kışları ise çok soğuk olmayacak şekilde geçmektedir.
AKARSULAR
Köyün 2 tarafı ırmaklarla çevrili iki ırmağa da aynı uzaklıktadır yani su yönünden zengin bir köy ama malesef köyde su şebekesi yoktur. Bu ırmaklar Cüri ve Akçay ırmağıdır. Özellikle Cüri Irmağının Su yatağı çok temizdir. Irmağın doğum noktasındaki yerleşim yerleri lağımlarını ırmak içerisine dökmemektedir. Fakat Akçay ırmağı öyle değildir, İkizce ilçesinin lağımının birçok bölümü bu ırmağa akmaktadır, buda ırmaktaki kirlilik oranını yüksek tutmaktadır. Eskiden bu Irmaklarda zengin balık türü olduğu söylenir, fakat günümüzde kirlilikten dolayı bu balık türleri azalmakta sadece bir iki balık türü var olmaktadır.
TARIM
1980’li yıllardan önce Akçay ve Cüri ırmağı havzasında çeltik ve mısır yetiştiren köylüler günümüzde bu işi bırakmışlardır ve çeltik tarlalarının bir çok bölümüne fındık dikmişlerdir, diğer bir kısım yer ise mısır tarlalarından oluşmaktadır. Köylüler tarım politikasını daha çok fındık üzerine yönlendirmişler bunu yanında mısır, sebze ve meyve yetiştirmektedirler. Eskiden Hurma Oranı fazla olan köyümüzde para getirisi fazla olmadığında yavaş yavaş kesilmektedir. Eskiden köyde fındık olmadan önce köylüler tarlalarından yılda birçok kez mahsül alırken şimdi ise bir mahsül zor almaktalar. Önceden mısır ekilir hasadından sonra arpa buğday yanı sıra diğer ürünler de ekilirmiş fakat günümüzde bu durum hiç yok. Komşu köylerimizde Seracılık aşırı gelişmesine rağmen burada hiç bir gelişme göstermemektedir. Tarım alanları yavaş yavaş azalmaktadır. Zaten dağ bayır olan köyümüzde nüfusun artması ve tarlaların bölünmesinden dolayı ev oranı yükselmekte buna paralel olarak ta tarım alanları azalmaktadır. Köyümüzün kadınları çok çalışkandır. Her evin bir küçük sebze bahçesi vardır. Ayrıca her evde süt ihtiyacını karşılamak için birden çok inekleri bulunur. Tavuklarda önemli bir yer tutar. Bu küçük bahçelerde her kadın, kış ve yaz sebzelerini büyük bir özveri ile yetiştirirler. Yetiştirdikleri sebzelerden evlerinin sebze ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra özellikle Çarşamba günleri Ünye ilçesinde Köylü pazarı denilen yerde sergi açarak, sebze, süt, yoğurt ve yumurtadan oluşan yöresel ve organik diye tabir edilen ürünlerini satarak şehir halkına kaliteli ve güvenilir sebze ve süt ürünlerini temin ederler. En önemlisi ev ekonomisine de önemli katkıda bulunurlar
EĞİTİM
Eskiden tarlaların çok olmasında dolayı okumaya gerek olmadığı düşünüldüğünden Okuma oranı çok azdır. Fakat günümüzde son 25 - 30 yıldır okuma oranı yüksektir. Üniversite okuma oranı da gün geçtikçe artmaktadır. Köyümüzde 3 tane ilköğretim okulu bulunmakta fakat faaliyet gösteren 1 tane ilköğretim okulu vardır. Bu okul sadece 5. sınıfa kadar eğitim vermektedir. 5. sınıftan sonra öğrenciler komşu köyümüz olan Ataköy'deki Okulda taşımalı sistemle eğitimlerine devam etmektedirler. Lise Eğitimi için ise Ünye'de bulunan liselere köyden minibüslerle her sabah gidip gelmektedirler.
KÜLTÜR
Köyümüzde düğünler eskiden 3 gün sürerdi; 1.gün Kına gecesi veya düğün gecesi 2.gün düğün 3.gün ise erkek evinde duvak diye isimlendirilen eğlence yapılırdı fakat günümüzde sadece 1. ve 2. günler uygulanmaktadır. Düğünlerimizde kına gecesinde kız evi erkek evine "güveylik" denilen giysiyi götürür, sonrada erkek evi kız evine kına yakmaya gider. Düğün günü ise kız evi evlerindeki en yüksek ağaca yumurta asar erkek evide gelin almaya geldiğinde bu yumurtaya tabanca ile ateş ederek vurmaya çalışır. Köyümüzde yardımseverlik çok yüksektir imece denilen bir sistem ile komşular toplanır birbirlerine yardım ederek çalışırlar bu sistem halen günümüzde de devam etmektedir fakat eskisi gibi uygulanmamaktadır. Bayramlar coşku ile kutlanır her bayram namazı sonunda cami avlusunda sıraya giren köylüler büyüklerin ellerinde küçüklerin gözlerinden öperek bayramlaşırlar.
NÜFUS
2008 adrese dayalı nüfus sayımına göre köyümüzün resmi nüfusu 898’dir. Fakat köyümüz dışarıya çok göç verdiğinden gerçek nüfusumuz bu rakamdan oldukça yüksektir. Tahmini olarak köyümüzün gerçek nüfusu 1200-1400 arasında olduğu düşünülmektedir.
Köyümüzün Diğer Yıllara Göre Resmi Nüfus Bilgileri
2008-----898
2001----1008
1997----1070
KÖYÜMÜZDE GELMİŞ GEÇMİŞ MUHTARLAR
ADI SOYADI |
TARİH |
Hüseyin ATASOY(HACI) |
--- |
Mehmet BOZLOĞAN |
--- |
Mustafa AYDIN |
--- |
Nuri RECEPOĞLU |
--- |
Mehmet KEŞAPLIOĞLU |
--- |
Mehmet FİDAN |
--- |
Hasan TENLİK |
--- |
Sabri DUMAN |
--- |
Mustafa USTAOĞLU |
--- |
|